Bu seneki deniz yarışlarının programı çok güzel tanzim edilmiş ve müsabaka adedi tezyit edilmiştir.
Her sene T.İ.C.İ. (Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı) İstanbul Denizcilik Heyeti bir takım müsabakalar yapar ve bu karşılaşmalar da ancak iki – üç tane olurdu. Halbuki bu sene denizcilik heyeti muhtelif tarihlerde tam 11 tane müsabaka hazırlamıştır. Sonra bu yarışlar geçen seneler olduğu gibi yalnız fıta müsabakalarına inhisar etmiyor bütün deniz sporlarını ihtiva ediyor.
Her halde bu güzel programdan dolayı bütün denizcilik heyeti azasına müteşekkir olduğumuz gibi, bilhassa bu spor için yorulmak bilmez bir azim ile çalışan heyet reisi Ekrem Rüştü Bey’e ne kadar teşekkür 3etsek azdır.
Çünkü vaziyeti coğrafiyesi itibariyle deniz sporlarına çok ehemmiyet atfedilmesi lazım gelen bir meseledir.
Eğer bundan evvelki teşekküller böyle mazbut ve her şeyi evvelden dünülmüş birer programla (gösterişi bırakıp) bihakkın çalışmış olsalardı belki bugün bizim de bütün dünyaca ehliyeti tanınmış bir veya birkaç deniz şampiyonumuz olabilirdi. Mutlak bir yoksulluk içinde çalışan bugünkü denizcilerimizde bile oldukça büyük muvafakiyetler kazananları vardır.
Eğer biz muntazam ve ciddi müsabakalar tertip edersek bu bahsettiğim gençler daha çok çalışacaklar ve bugünkü vaziyetlerinden elbette daha, çok iyi neticeler alacaklardır.
Biz geçen seneler yalnız kürek yarışlarına ehemmiyet verir, diğerlerini ya vaktin kifayetsizliğinden yahut da lüzumsuzluğundan bahsederek tek veya yapılmamak üzere tehir ederdik.
Bu şerait dahilinde şüphesizdir ki bu spora kürekten gayri şubelerinde çalışan gençler haklı olarak kırılıyorlar ve hevesleri biraz kaba olmakla beraber kursaklarında kalıyordu.
Bu nokta bu seneki kıymetli denizcilik heyetimizin nazarı dikkatini celbettiği için 1931 senesi deniz yarışları programında kürekten gayrı sporlara da yer ayırmışlar ve bu senenin deniz yarışlarını da şöyle tertip etmişler:
3 Temmuz 1931 Saat 13 – Kürek – Beykoz
17 Temmuz 1931 Saat 13,35 Yüzme, atlama, su topu, outboard, planeboard – Büyükdere
24 Temmuz 1931 Saat 13:30 Yüzme, Atlama, Su Topu – Büyükdere
31 Temmuz 1931 Saat 13 Kürek (Mıntıka Birinciliği) – Yelken ve Motobot, Outboard Beykoz
7 Ağustos 1931 Saat 13:30 Yüzme Seçmeleri, Su topu – Büyükdere
14 Ağustos 1931 Saat 13:30 Yüzme Atlama Su Topu (Mıntıka birinciliği) – Büyükdere
21 Ağustos 1931 Saat 13:30 Deniz Bayramı – Outboard, Plane Board, – Büyükdere
28 Ağustos 1931 Saat 17:00 Boğazı geçme müsabakaları – Rumelihisarı – Kandilli
4 Eylül 1931 Saat 15:30 Beykoz – Bebek Yüzme Mukavemet
11 Eylül 1931 Saat 15:00 Büyükdere – Salacık Üç Çiftelere mahsus kürek mukavemet
Şu programdan da anlaşıldığı veçhile heyet bütün deniz sporlarını düşünmüş ve onları hakkı ile çalıştırmak için muhtelif tarihlerde muhtelif yarışlar yarışlar ihzar etmiştir.
Denizciler bu fırsatlardan istifade ederek bize çok iyi neticeler vermelerini bekleriz.
Beykozda yapılacak olan 3 kürek müsabakası her zamanki gibi Müptediler, Kıdemsizler, Hanımlar, Tahlisiyeler ve profesyoneller tarafından muhtelif mesafeler üzerinde yapılacaktır.
(Günümüz Türkçesi) İstanbul Bölgesinin Deniz Yarışları Başlıyor
Bu seneki deniz yarışlarının programı çok güzel düzenlenmiş ve yarış sayısı artırılmıştır.
Her sene Türkiye Spor Kulüpleri Birliği (T.İ.C.İ.) İstanbul Denizcilik Heyeti bazı yarışmalar düzenler ve bu mücadeleler genellikle iki veya üç taneydi. Ancak bu sene denizcilik heyeti çeşitli tarihlerde tam 11 yarış hazırlamıştır. Ayrıca bu yarışlar geçen senelerde olduğu gibi sadece kürek yarışlarıyla sınırlı kalmıyor, tüm deniz sporlarını kapsıyor.
Her durumda, bu güzel program için tüm denizcilik heyeti üyelerine minnettarız, özellikle bu spor için yorulmak bilmez bir azimle çalışan heyet başkanı Ekrem Rüştü Bey’e ne kadar teşekkür etsek azdır.
Çünkü coğrafi konum itibarıyla deniz sporlarına çok önem verilmesi gereken bir konudur. Eğer daha önceki kuruluşlar da bu kadar düzenli ve her şeyi önceden düşünülmüş programlarla gerçekten çalışmış olsalardı, belki bugün dünya çapında yetenekleri tanınmış bir veya birkaç deniz şampiyonumuz olabilirdi. Kesin bir yoksulluk içinde çalışan bugünkü denizcilerimizde bile oldukça büyük başarılar elde edenler vardır. Eğer düzenli ve ciddi yarışmalar düzenlersek, bahsettiğim gençler daha çok çalışacaklar ve mevcut durumlarından elbette daha iyi sonuçlar alacaklardır. Geçen yıllarda sadece kürek yarışlarına önem verir, diğerlerini ya zamanın yetersizliğinden ya da gereksiz olduklarından bahisle ya iptal eder ya da ertelerdik. Bu şartlar altında şüphesiz ki bu spora kürek dışındaki dallarda çalışan gençler haklı olarak kızıyorlar ve hevesleri ne yazık ki kursaklarında kalıyordu. Bu nokta, bu seneki değerli denizcilik heyetimizin dikkatini çektiği için, 1931 yılı deniz yarışları programında kürek dışındaki sporlara da yer vermişler ve bu yılın deniz yarışlarını aşağıdaki gibi düzenlemişler:
3 Temmuz 1931 Saat 13 – Kürek – Beykoz
17 Temmuz 1931 Saat 13:35 Yüzme, Atlama, Su Topu, Outboard, Planeboard – Büyükdere
24 Temmuz 1931 Saat 13:30 Yüzme, Atlama, Su Topu – Büyükdere
31 Temmuz 1931 Saat 13 Kürek (Bölge Birinciliği) – Yelken ve Motorbot, Outboard Beykoz 7 Ağustos 1931 Saat 13:30 Yüzme Seçmeleri, Su Topu – Büyükdere
14 Ağustos 1931 Saat 13:30 Yüzme, Atlama, Su Topu (Bölge birinciliği) – Büyükdere
21 Ağustos 1931 Saat 13:30 Deniz Bayramı – Outboard, Plane Board, – Büyükdere 28 Ağustos 1931 Saat 17:00 Boğazı geçme yarışları – Rumelihisarı – Kandilli
4 Eylül 1931 Saat 15:30 Beykoz – Bebek Yüzme Dayanıklılık
11 Eylül 1931 Saat 15:00 Büyükdere – Salacak İki Kişilik Kürek Dayanıklılık
Bu programdan da anlaşılacağı gibi heyet, tüm deniz sporlarını düşünmüş ve onları layıkıyla çalıştırmak için çeşitli tarihlerde çeşitli yarışlar hazırlamıştır. Denizciler bu fırsatlardan faydalanarak bize çok iyi sonuçlar vermelerini bekliyoruz. Beykoz’da yapılacak olan 3 kürek yarışı her zamanki gibi Amatörler, Yeni Başlayanlar, Kadınlar, Tahlisiyeler ve profesyoneller tarafından çeşitli mesafelerde gerçekleştirilecektir.