Bizim ada vapurundan, iki kat, seri kayıklar
83 kere yapılan yarışın, 42 sini Kembriç, 40 ını Oksfort kazanmıştır.
Geçen hafta, Londralılar heyecanlı spor günlerinden birini yaşadılar. Kembriçle Oksfortun, kayık yarışları vardı.
İngiltere’deki hiçbir spor rekabetiyle, kıyas edilmeyecek derecede bir alaka uyandıran, bu yarışların neticesi, müstemlikatta bile, heyecanla beklenir.
Bu iki darülfünun, İngiltere’nin düşünen başlarını hazırlayan bu iki mektebin taraftarları, bütün İngilizlerdir. Bu muazzam rekabet karşısında, bitaraf kalabilen İngiliz’e tesadüf etmek, güçtür. Galibiyetlerini ve malubiyetlerini, taraftarlar, mukaddes şeyleri gibi benimsemişlerdir.
Kembriç taraftarlarının ekseriyetini, genç kızlar teşkil ediyor. Oksfortluların kadınlar arasındaki meclupları, ekseri, evli kadınlardır. Erkeklerden asil olanların, çoğu, oksfort tarafındadır. Kembriçinkiler de, gençlerdir.
Bir aydır, Taymis nehri üzerinde yapılan idmanları, dikkatle takip eden İngiliz halkı, nihayet büyük günü yaşadılar. Yarış oldu. Bütün ümitler hilafına, bu sene de kembriçliler kazandılar.
Oksford taraftarları, bu malubiyetin tesellisini, rekor tarafında buluyorlar. Filhakika, 911 Senesinde, Oxford’un yaptığı 18 Dakika 29 Saniyelik rekoru, Kembriç bu sefer de kıramamıştır. Kembriç’in bu yarıştaki derecesi, 21 Dakika 26 Saniye idi.
Yarış hakkında malumat (bilgiler):
Yarış, 1829 senesinde tesis olunmuştur. Bu seneninki de dahil olmak üzere, 83 kere yapılmıştır. Galibiyet adedi itibariyle, 1877 senesinde, beraberlik olmuştur.
Yarış 6 mil, 1840 Metre üzerinden yapılır.
Yarış sabahı, herkes, tuttuğu takımların rozetlerini takar.
Kembriç’in rengi açık mavi, Oksford’un rengi, koyu mavi’dir.
Bu sene, kembriç taraftarı olan kızlar, fevkalade bir buluşla, 100 otomobili, baştan aşağı açık mavi krizantemlerle donatarak, bir alay tertip etmişlerdir.
Yarışın en heyecanlı seyir noktası, (Hammersmith) köprüsüdür. Hammersmith köprüsü, yarış başlangıcından 2000m kadar uzaktadır. Bu mesafeye gelinceye kadar kürekçiler, tam kuvvetlerini ayarlamış oluyorlar. Hammersmith köprüsüne biriken ahali, ellerindeki kronometrelerle, iki takımın bir dakikada kaç kürek darbesi vurduğunu hesaplayarak, neticeyi tahminliyor. Bu yarışta, Hammersmith köprüsü geçilirken, heyecan, azami haddini bulmuştu. İki takımın da kürek adedi, müsavi görülüyordu. Aradaki fark da, yarım kayık boyu idi.
Mesafenin üçte birinin, bu küçük farkla alındığını gören taraftarlar, müthiş bir helecana tutulmuşlardır. Oxfordlular, karlı havalarda bile idmanlarını bırakmadıklarından, yarış devamınca, daha canlı idiler. Fakat kembriçin mahir dümencisi, takımının galibiyetini temin edecek surette kayığı idare etmiştir.
İki darülfünun kayığı, barnes köprüsüne doğru kayarken kembriç’in galibiyeti gözle görülür bir hale gelmişti. Aradaki bir boy farkı Kembriç dümencisinin, akıntıyı çok iyi kesen bir manevrası, hemen iki boy farka çıkarmıştır. Yarışı, motörlerle takip eden gazeteciler, o anı şöyle anlatıyorlar.
Anaforlara dümen uyduran Kembriç sandalı, haşmetli bir su yılanı gibi, köpüklü çırpıntılar arasında süzülüyordu. Oxfordluların talihi, muharabeden beri bozulmuştur. Harpten sonra 1923 senesinde kazandıkları yarıştan başkalarında, hep, Kembriç birinci gelmiştir. 1923 yarışını kazanan Oxfordluların dümeninde, Meller isminde bir Amerikalı vardır. İngilizler, bir Amerikalının idaresinde kazanılmış olan, o galibiyeti, denizcilik gururlarına yediremediklerinden, hiçe sayıyorlar.
Vakit rekorunu (zaman rekorunu) 18 dakika 29 saniye ile tesis etmiş olan Oxford’luların ikinci rekoru da seri halindeki galibiyetlerdir. Oxfordlular birbiri peşine 9 yarış kazanmışlardır. Kembriç, henüz, bu rekoru da kıramamıştır.
Gelecek seneyi, bugünden bekleyenler çoktur.
İşin şayanı hayret tarafını küçük bir mukayese ile bulabiliriz. Kembriç’in kayığı 6 Mil’i, 19 Dakika küsürde yapmıştır. Büyükada, köprüden takriben 10 mildir. Ada vapurları bu yolu 1 saatte alıyorlar. Kembriç kayığının yaptığı bu süratle Büyükadaya aşağı yukarı yarım saatte gidecek demektir. Vakıa çırpıntısı az bir nehirde ve kısa bir mesafede yapılan bu rökor denizdekine benzemez fakat kayıkların süratı hakkında bir fikir verebilir.
Bakalım bu su yılanları gelecek sene ne yapacaklar.
(Günümüz Türkçesi)
“Cambridge kürekçileri, Oxford’ları yine mağlup ettiler.
Bizim adada vapurundan iki kat hızlı kayıklarla yapılan yarışta, şimdiye kadar 83 kez yapılan müsabakalardan 42’sini Cambridge, 40’ını Oxford kazanmıştır.
Geçen hafta, Londralılar heyecan dolu spor günlerinden birini yaşadılar. Cambridge ile Oxford arasında kayık yarışları vardı. İngiltere’deki hiçbir spor rekabetiyle kıyaslanamayacak derecede ilgi çeken bu yarışların sonucu, kolonilerde bile heyecanla beklenir. Bu iki üniversite, İngiltere’nin düşünen beyinlerini yetiştiren bu iki okulun taraftarları, tüm İngilizlerdir. Bu büyük rekabet karşısında, tarafsız kalan İngiliz bulmak zordur. Galibiyetlerini ve mağlubiyetlerini, taraftarlar kutsal şeyler gibi benimsemişlerdir.
Cambridge taraftarlarının çoğunluğunu genç kızlar oluşturuyor. Oxford taraftarlarının kadınlar arasında mağlup olanları çoğunlukla evli kadınlardır. Asil olan erkeklerin çoğu Oxford tarafındadır. Cambridge taraftarları ise gençlerdir. Bir aydır, Thames nehrinde yapılan antrenmanları dikkatle takip eden İngiliz halkı, nihayet büyük günü yaşadı. Yarış yapıldı. Tüm umutların aksine, bu yıl da Cambridge kazandı. Oxford taraftarları, bu mağlubiyetin tesellisini rekor tarafında buluyorlar. Gerçekten de, 1911 yılında Oxford’un yaptığı 18 dakika 29 saniyelik rekoru Cambridge bu sefer de kıramamıştır. Cambridge’in bu yarıştaki süresi 21 dakika 26 saniye idi.
Yarış hakkında bilgiler:
Yarış, 1829 yılında başlamıştır. Bu yıl dahil olmak üzere 83 kez yapılmıştır. Galibiyet sayısı bakımından, 1877 yılında eşitlik olmuştur.
Yarış 6 mil, 1840 metre üzerinden yapılır.
Yarış sabahı, herkes desteklediği takımların rozetlerini takar. Cambridge’in rengi açık mavi, Oxford’un rengi koyu mavidir.
Bu yıl, Cambridge taraftarı olan kızlar, olağanüstü bir buluşla, 100 otomobili baştan aşağı açık mavi krizantemlerle süsleyerek bir geçit töreni düzenlemişlerdir.
Yarışın en heyecanlı seyir noktası Hammersmith köprüsüdür. Hammersmith köprüsü, yarış başlangıcından 2000 metre kadar uzaktadır. Bu mesafeye gelindiğinde kürekçiler, tam güçlerini ayarlamış oluyorlar. Hammersmith köprüsünde toplanan halk, ellerindeki kronometrelerle, iki takımın bir dakikada kaç kürek darbesi yaptığını hesaplayarak sonucu tahmin ediyor. Bu yarışta, Hammersmith köprüsü geçilirken, heyecan en üst düzeye çıkmıştı. İki takımın kürek sayısı eşit görünüyordu. Aradaki fark ise yarım kayık boyuydu. Mesafenin üçte birini bu küçük farkla geçen taraftarlar çok heyecanlanmışlardır.
Oxford’lar, soğuk havalarda bile antrenmanlarını bırakmadıklarından, yarış boyunca daha enerjiktiler. Ancak Cambridge’in yetenekli dümencisi, takımının galibiyetini sağlayacak şekilde kayığı yönetmiştir. İki üniversitenin kayıkları, Barnes köprüsüne doğru ilerlerken Cambridge’in galibiyeti gözle görülür bir hal almıştı. Aradaki bir boy farkı Cambridge dümencisinin, akıntıyı çok iyi kesen bir manevrası ile hemen iki boy farka dönüşmüştür.
Yarışı motorlarla takip eden gazeteciler, o anı şöyle anlatıyorlar: “Anaforlara uyum sağlayan Cambridge sandalı, görkemli bir su yılanı gibi, köpüklü dalgalar arasında kayıyordu.” Oxford’ların şansı, savaştan bu yana kötüye gitmiştir. Savaştan sonra 1923 yılında kazandıkları yarıştan başka, her zaman Cambridge ilk sırada yer almıştır. 1923 yarışını kazanan Oxford ekibinde, Meller adında bir Amerikalı vardı. İngilizler, bir Amerikalının yönetiminde kazanılan o galibiyeti, denizcilik onurlarına yakıştıramadıklarından, önemsemezler. Zaman rekorunu 18 dakika 29 saniye ile kuran Oxford’ların ikinci rekoru da ardışık galibiyetleridir. Oxford’lar arka arkaya 9 yarış kazanmışlardır. Cambridge, henüz bu rekoru kıramamıştır. Gelecek yılı şimdiden bekleyenler çoktur. Bu olayın şaşırtıcı yanını küçük bir karşılaştırma ile görebiliriz: Cambridge’in kayığı 6 mil’i 19 dakika küsürde tamamlamıştır. Büyükada, köprüden yaklaşık 10 mildir. Adaların vapurları bu mesafeyi 1 saatte kat ederler. Cambridge kayığının bu hızıyla Büyükada’ya yaklaşık yarım saatte varılabilir. Gerçekten de dalgasız bir nehirde ve kısa bir mesafede yapılan bu hız rekoru, denizdekiyle aynı değildir ama kayıkların hızı hakkında bir fikir verebilir. Bakalım bu hızlı kayıklar gelecek yıl ne yapacaklar.